Moulin de la Lagune 2019
Château la Lagune, Bordeaux, Frankrig
Forhandler:
VINOPOL, pris 160 kr.
Slottet laver 3 vine ... hovedvinen Château la Lagune 3. Grand Cru Classé, denne andenvin Moulin de la Lagune og endda også en 3. vin, der hedder Mademoiselle L.
Denne 2019 Moulin de la Lagune er lavet på 40-45% Cabernet Sauvignon, 40-45% Merlot samt 15% Petit Verdot. Vinen har sit navn efter en gammel mølle på toppen af en bakke nær slottet og den kan endda ses på etiketten. Den er lavet traditionelt og efter endt fermentering lagret 12 måneder på egetræsfade, hvoraf omkring 40% er nye fade.
Duftmæssigt er vinen let parfumeret med en støvet tørhed, lidt mulle kælder, cedertræ, lidt landlighed, blyanter, læder og en sandet mineralitet, mørk frugt med solbær, tranebær, søde jordbær og ribs, lys tobak, kakao og bitter mørk chokolade og let kanel.
Det bedste er dog smagen, der er smukt balanceret med en blød frugt og en frisk syre. Det er blødt og smelter næsten helt i munden, men har denne rene og friske syre, hvor der er noget tranebær, ribs og hindbær ... lidt sort-te bitterhed, men det er meget lidt, hvorved vinen kommer til at fremstå helstøbt med en slank krop, selvom den endnu er en ung knøs og teenager, der kan tåle flere år i kælderen, hvorved jeg lander på 93 point.
Forhandles af Vinopol.dk, hvor en flaske koster 176 kr., mens prisen er 160 kr. ved køb af 6 flasker.
Vinanmeldelse 5,5/7
Ulrik Houlberg Iversen
Kilde:
Houlbergs Vinblog
Saint Véran 2017
Domaine Abélanet-Laneyrie, Bourgogne, Frankrig
Forhandler:
VINOPOL, pris 99 kr.
Det er altid vejr til hvid bourgogne, fristes jeg til at sige. Jeg kan i hvert fald ikke komme i tanke om et tidspunkt, hvor et glas fadlagret chardonnay fra disse breddegrader ikke virker tiltalende. Her er vi nede i den sydlige del af Bourgogne, hvor vinene ofte får en mere fyldig, gul frugt sammenlignet med dem fra den nordlige del. I næsen er der masser af delikat, moden frugt i form af citrus, gule æbler, melon og abrikos. I munden udmærker vinen sig ved sin cremede fylde, som balanceres flot af en forfriskende syrlighed. Eftersmagen er lang og delikat, og man får masser af vin for pengene i en sjældent set grad for Bourgogne, som bare bliver ved og ved med at stige i pris. På den baggrund kan man roligt tanke op på denne vin, som vil gå godt til stort set alle former for fisk, så længe der ikke indgår chili, faste oste og lufttørrede skinker.
Rasmus Palsgård
Kilde:
Fem gode vine til efteråret
Joseph Voillot
Smagning af vine fra domæne Joseph Voillot årgang 2020, 31/3 2023
60 medlemmer af Bourgogneselskabet havde fundet vej til denne domæne- og årgangssmagning.
Domænet Joseph Voillot er grundlagt i 1840 og det er nu 6. generation, der producerer vin på domænet. I 2014 døde Joseph (den 2.) og svigersønnen Jean-Pierre Charlot overtog domænet. Jean-Pierre havde dog arbejdet sammen med Joseph siden 1980érne og havde reelt kørt domænet siden 1995, hvor Joseph trak sig tilbage. I 2019 skete der nok et generationsskifte, da Jean-Pierre trak sig tilbage og hans nevø (og Josephs barnebarn) Etienne Chaix, overtog domænet. Hans første årgang var 2020, som vi skal smage i aften.
Der produceres 13 appelationer på domænets knap 9 ha - heraf 4 Volnay vine og 5 Pommard vine.
Etienne er fortsat i samme stil, som Jean-Pierre har stået for – herunder afstilkning og moderat brug af ny eg. Dog er han stoppet med brug af herbicider, indført DIAM propper og begyndt at genplante på en del af parcellerne.
Om årgang 2020 udtaler Etienne bl.a.: Generelt var det et godt år, hvor man undgik frost og vinen begyndte meget tidligt at skyde. Det var perfekt vejr under blomstringen. Sæsonen var generelt varm og tør og der var nærmest ingen sygdomme i vinen. Men de første 10 dage af august led planterne under hydric stress grundet vandmangel, hvilket betød man mistede ca. 30 % af druerne. Man høstede i perioden fra 22. august – 28 august 2020 – det er første gang i domænets historie man har været færdig med at høste i august måned.
Det første sæt bestod af:
Volnay, Vielles Vignes. En duft af hindbær og mørk frugt i glasset og relativt lidt syre /tanin, En god begyndelse – og noget af en "bombe", som en deltager bemærkede.
Volnay, 1. cru Les Fremiets. En vin med stor intensitet og meget flot struktur. En mere elegant vin end den første vin.
Næste sæt bestod af:
Volnay, 1. cru Les Caillerets, som fremstod meget "ren" og rank med god styrke. Måske en anelse kort i eftersmagen,
Volnay, 1. cru Les Champans var desværre inde i en uheldig fase. På dagen fremstod den meget atypisk i forhold til, hvordan vinen sædvanligvis smager. Der var kærnemælk og syrlige solbær i smagen. Vi har i selskabet tidligere smagt vinen i årgang 2016 hvor vinen fremstod i fuldstændig balance med en helt ren kirsebærfrugt.
Tredje sæt bestod af:
Beaune, 1. cru Coucherias. En meget charmerende og indbydende næse såvel som smag.
Pommard, Vielles Vigne. Vinen fremstår umiddelbart ”hårdere” i sit udtryk end de forrige vine, men med en dejlig bouquet og røde frugter i smagen.
Fjerde sæt bestod af:
Pommard, 1. cru Micault. Lidt lukket næse, men en meget raffineret og elegant vin , som fremstod meget ren i sit udtryk.
Pommard, 1. cru Les Epenots. En snert af champignon og kærnemælk i næsen. Dejlig frugtig med en god længde på eftersmagen. Dejligt glas – om end for tidligt at drikke.
Sidste sæt bestod af:
Pommard, 1. cru Les Pézerolles. Dejlig frugt i såvel næse og mund med afbalancerede taniner. En meget balanceret vin.
Pommard, 1. cru Les Rugiens. Lidt lukket næse men en fantastisk balanceret ren og rank vin med en meget lang eftersmag. Der er absolut noget godt – eller rettere noget endnu bedre i vente efter nogle år i kælderen.
Samlet set en meget dejlig og interessant smagning af vine som er tilgængelige som unge, men absolut også har lagringspotentiale og som vil vinde meget ved nogle flere år på bagen. Personligt hæftede jeg mig særligt ved Pommard vinene, som er elegante og balancerede.
Alle vine er skaffet hjem direkte fra domænet med velvillig hjælp fra den danske importør Vinopol
Referent Rie Thoustrup Sørensen (Kilde:
Bourgogneselskabet)